Gyakori kérdések

 

 

Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a leggyakrabban előforduló kérdéseket, amelyek megválaszolásával szélesebb körű információhoz juthatnak az Emlékerdő oldal látogatói.

 

A kérdésekre kattintva megjelenik a kérdéshez tartozó válasz. Amennyiben kérdésére itt nem talál kielégítő választ, kérjük vegye fel a KAPCSOLATOT munkatársainkkal.

 

 


 

1.   Hol található Emlékerdő Magyarországon?
2.   Mi védi az Emlékerdőt a fatolvajokkal szemben?
3.   Milyen fák találhatók az Emlékerdőben? Csemetefák? Öregfák?
4.   Meddig élnek az Emlékerdő fái?
5.   Mi történik ha elpusztul egy fa?
6.   Mit jelent a megváltási időszak, bérleti idő?
7.   Az Emlékerdőben is van megváltási, bérleti idő? Mi történik ha lejár a bérleti idő?
8.   Mennyi idő alatt szívódnak fel a hamvak?
9.   Miről ismerem fel, hogy melyik az én fám?
10.   Az Emlékfán található jelzés az elhunytról?
11.   Szabad gyertyát gyújtani az Emlékerdőben?
12.   Az Emlékerdő bármikor látogatható?
13.   Szabad virágot elhelyezni az Emlékfánál?
14.   Ültethetek virágot az Emlékfához?
15.   Koporsós temetésre van lehetőség az Emlékerdőben?
16.   Lehetséges egyházi búcsúztatás az Emlékerdőben?
17.   Milyen urnában történik a temetés?
18.   Mi garantálja azt, hogy 99 évig ott lesz a fám?
19.   Mi történik ha belecsap a villám az Emlékfámba?
20.   Mi az a holtfa?
21.   Bármelyik temetkezési irodában kereshetem az erdei szolgáltatást?
22.   Kell sírkövet állítanom?
23.   Fa ültetés is van az Emlékerdőben?
24.   Van portaszolgálat az Emlékerdőben?
25.   Illemhely található az Emlékerdőben?
26.   Vannak-e kihelyezett kukák, szemetesek?
27.   Hogyan tudok tájékozódni az Emlékerdőben?
28.   Vízvételre van lehetőség? (virág locsolásához)
29.   Az Emlékerdő is parcellázva van, mint a hagyományos sírkertek, temetők?
30.   Hol tudom megrendelni az erdei temetést, mint szolgáltatást?

 

 

 

VÁLASZOK

 

 

 

1.     Hol található Emlékerdő Magyarországon?

 

Az Emlékerdő program első hivatalos, és egyben minta erdeje a Tata melletti Agostyánban található. Itt már jelenleg is van lehetőség hamvak elhelyezésére és erdei búcsúztatásra. Az agostyáni emlékerdőről bővebben a következő linkre kattintva olvashat:

 

TATA-AGOSTYÁN

 

 

Terveink szerint a következő év elején egy budapesti emlékerdő is megnyithatja kapuit, melyet a 2014-es év folyamán további 10 vidéki helyszínnel szeretnénk kiegészíteni. 

 

<<< vissza a kérdésekhez

 

 

2.     Mi védi az Emlékerdőt a fatolvajokkal szemben?

 

Magyarország faanyagtermelő erdeiben sajnos komoly kihívást jelent az illegális fakivágások megfékezése. A kegyeleti emlékerdő egy temetkezési emlékhely és nem faanyagtermelő terület. Ez a tény alapjában véve távolabb tarthatja a motoros fűrészeket. A kegyeleti emlékerdő minden esetben táblákkal jól láthatóan megjelölt, természetes kerítéssel körbekerített terület, melyet a területileg illetékes munkatárs folyamatos ellenőrzés alatt tud tartani. Ha valamilyen oknál fogva a növény mégis elpusztul, vagy megsemmisül, úgy az emlékfát az erdészeti munkatársak csemetefa ültetésével pótolják.

 

<<< vissza a kérdésekhez

 

 

3.     Milyen fák találhatók az Emlékerdőben? Csemetefák? Öregfák?

 

Az érdeklődők maguk választják ki, hogy elhunyt szeretteik hamvait milyen fához kívánják örök nyugalomra helyezni. Egyéni elképzeléseket figyelembe véve lehetőség van akár még életünk folyamán kiválasztani végső nyughelyünket, amely lehet egy hűs árnyat adó öreg fa tövében, vagy egy fiatal csemete fánál, de akár egy tisztáson is, egy vadrózsabokor oltalmában. Az emlékerdő előre egyeztetett időpont alapján megtekinthető. Erdész munkatársunk készséggel bemutatja a kegyeleti erdőt és segítségére tud lenni az igényeinek megfelelő erdei emlékhely kiválasztásában. 

 

Közösségi fa azt jelenti, hogy az emlékfa körül lévő temetkezési helyek egyenként kerülnek értékesítésre. Az Közösségi fához tartozó, maximum 12 sírhely közül - egy szerződésen belül - csak egyetlen sírhely kerül megváltásra. Ez azt jelenti, hogy egy Közösségi fához akár 12 egymástól független személy is temetkezhet. Ez a sírkertekben lévő urnafalakhoz hasonló konstrukció, ahol egy urnafalon belül több urnatartó rész van. Az emlékfa körüli szabad sírhelyeket bárki megvásárolhatja, de a sírhelytulajdonos nem az egész emlékfával, csak a megvásárolt sírhellyel vagy sírhelyekkel rendelkezik. A Közösségi fához tartozó rendelkezési jogot meg lehet váltani 10, de akár 99 évre is.

 

Egyedi vagy páros fának nevezzük azt a fát, ahol az emlékfához elhelyezhető urnák száma 1 vagy 2. Az Egyedi fa ideális választás azoknak akik saját emlékfát szeretnének maguknak – pl. egyedül állók, párok, házastársak. Az Egyedi fa teljes egészében a rendelkező személyhez, illetve párhoz tartozik. A rendelkezési jog megváltható 25 és 99 évre.

 

Családi vagy csoport fáról akkor beszélünk, ha a rendelkező személy lehetőséget biztosít családtagok, vagy barátok, ismerősök hamvainak elhelyezésére is. A választott fánál maximum 12 urna helyezhető el. Ezeket az emlékfákat választhatják családok, esetleg azonos érdeklődésű csoportok, társaságok, nyugdíjas közösségek. A rendelkezési jog ennél a típusú Emlékfánál minden esetben 99 évre szól.

 

Csemete fa: A kegyeleti emlékerdőben lehetőség van saját emlékfa ültetésére, amely minimum 99 évig háborítatlanul tud cseperedni a védett emlékerdőben. Ez az emlékfa végső nyughelyül tud szolgálni a  a rendelkező által meghatározott személy/személyek (családtagok, barátok) részére. Az emlékfánál maximálisan elhelyezhető urnák száma 12. 

 

A sírhelyeket a rendelkezési jog időtartamától és urnaelhelyezéstől függően 6 alapkategóriába soroljuk: 

 

 Közösségi fa 10 évre

   Közösségi fa 99 évre
         

 Egyedi/páros fa 25 évre

   Egyedi/páros fa 99 évre
         

 Családi/csoport fa 99 évre

   Csemete fa 99 évre

 

 

<<< vissza a kérdésekhez

 

 

4.     Meddig élnek az Emlékerdő fái?

 

A fák életkora nagymértékben függ a fajtól és a környezeti tényezőktől. Az Emlékerdőben szeretnénk minden feltételét megteremteni annak, hogy az emlékfák mentesülve a láncfűrészektől, háborítatlanul tudják kitölteni teljes biológiai életciklusukat. Megfelelő termőhelyi viszonyok között a tölgyfélék matuzsálemi kort is megérhetnek, a néhány évtizednyi élettartamú nemes nyárak mostoha körülmények között már húsz éves korukban pusztulásnak indulnak. Azt tapasztalatból eddig is tudtuk, hogy a lombos fák közül az ún. „keményfák” általában lassabban nőnek és hosszabb ideig maradnak életben, mint az igen gyorsan növő „puhafák.”

A kérdésre egyébként egy részben idevágó idézettel is lehet válaszolni: „ameddig hagyják, vagy amíg ki nem vágják őket, ami nem is jár olyan messze az igazságtól, ha a jelen állapotokat tekintjük. Ma már annyira az embertől függ minden élőlény sorsa, hogy a kérdést talán helyesebb más módon feltenni: meddig élhetnének a fák, ha hagynák őket? Az a tény hogy ma a hazánkban található legidősebb őshonos fenyő, egy soproni luc 250 éves, tehát ugyanannyi, mint az észak-amerikai mamutfenyő Nagycenken, vagy hogy a legöregebb erdeifenyőnk fiatalabb, mint a legidősebb vadgesztenyénk, önmagáért beszél. Ugyanis egyszerűen nem adtuk meg sok hazai fafajunknak azt a lehetőséget, hogy megmutassák, meddig képesek élni! Ezt a vélekedést egyébként az is megerősíti, hogy a legidősebb nemesnyárunk ugyancsak korosabb, mint bármelyik legidősebb hazainyár fajunk.”

 

A kegyeleti emlékerdőben arra törekszünk, hogy a benne élő fák háborítatlanul töltsék ki teljes biológiai életciklusukat, megmutathassák, hogy meddig képesek élni. Ez a legtöbb hazai erdőben nem lehetséges, hiszen a kötelező érvényű üzemtervek előírják a területen lévő faanyag letermelését. 

 

<<< vissza a kérdésekhez

 

 

5.     Mi történik, ha elpusztul a fa?

 

A fák – mint minden élőlény – csak bizonyos ideig élnek, előbb-utóbb természetes úton is elpusztulnak. Ha egy fa elpuszul, akkor lehetőség van holtfaként meghagyni, vagy csemetefát ültetni a helyére. Előfordulhat, hogy balesetvédelmi okokból el kell távolítani az erdőből. Ebben az esetben egy csemetefa kerülhet a helyére. A holtfáknak az erdőn belül kiemelkedő szerepük van, és ha jobban szemügyre vesszük, egy elpusztult fa is tele van élettel.

„A famatuzsálemek, a lábon álló kiszáradt vagy pusztuló fák, a kidőlt törzsek és a leszakadt ágak – bár sokan nincsenek tudatában – a biológiai sokféleség megőrzése szempontjából a legjelentősebb élőhelyek közé tartoznak. Az európai erdei fajok csaknem egyharmadának életben maradása az öreg fáktól és a holtfa jelenlététől függ. A holtfa élőhelyet, menedéket és táplálékforrást biztosít az odúlakó madaraknak és egyéb emlősöknek. Különösen fontos a kevésbé feltűnő, de többségben lévő erdőlakók számára. Ilyenek például a rovarok – különösképpen a bogarak –, a gombák, zuzmók és mohák. A holtfa és a hozzá kötődő biológiai sokféleség kulcsszerepet játszik az erdőben zajló biológiai folyamatok fenntartásában (pl. anyag- és energiaforgalom, termőhely stabilizáció, regeneráció, széndioxid-megkötés), amelyek nélkülözhetetlenek az erdő fatermőképességének és környezetvédelmi szolgáltatásainak biztosításához is.

 

A holtfa stabilizálja az erdőket, fenntartja az erdő produktivitását, szén- és tápanyag raktár, és fajok ezrei számára biztosít táplálékot és élőhelyet. Európában sok veszélyeztetett faj élete a holtfához kapcsolódik. Ezek egy része szinte teljes életciklusát a holtfában tölti, de a változatos életmódot folytató madarak között is vannak olyan fajok, amelyek holtfa nélkül nem tudnak megélni. A holtfa napjainkban az egyik legveszélyeztetetteb élőhely.” 

 

<<< vissza a kérdésekhez

 

 

6. Mit jelent a megváltási időszak, bérleti idő?

 

A sírhelytulajdon - megváltással szerzett rendelkezési jog - amit egy bérleti jogviszonyhoz lehet hasonlítani. A sírhelytulajdonos addig rendelkezik a sírhellyel, amíg - a törvényben meghatározott feltételek mellett - megváltotta a sírhelyet.

A sírhely feletti rendelkezési jog a megváltási idő lejárta előtt újra megváltható az előírt teljes időre. A sírhely felett rendelkezési jogot gyakorló személy, tehát az, aki a nyughelyet eredetileg megváltotta, illetve annak meghatalmazottja jogosult a nyughely újraváltására. Ha azonban lejár a sír megváltási ideje, akkor bárki újraválthatja azt.

 

<<< vissza a kérdésekhez

 

 

7.     Az Emlékerdőben is van megváltási időszak, bérleti idő? Mi történik,ha lejár a bérleti idő?

 

Igen, az Emlékerdőben is van bérleti idő. Azonban a hagyományos sírkertekkel, temetőkkel ellentétben az Emlékerdőben nincs kihantolás, mivel a hamvak a KÖRNYEZETBARÁT URNÁVAL együtt felszívódnak, ezáltal visszakerülnek a természet örök körforgásába. Amennyiben letelik a megváltási időszak és nem történik újraváltás, az elhunyt névtáblája lekerül az adott Emlékfáról. 

Az Emlékfához tartozó rendelkezési jogot meg lehet váltani 10, 25, vagy akár 99 évre is.

 

<<< vissza a kérdésekhez

 

 

8.     Mennyi idő alatt szívódnak fel a hamvak?

 

A hamvak nem lesznek semmivé, hiszen örökké jelen maradnak a természetben. Átalakulnak, az életet támogatva beépülnek Földünk összetett biológiai rendszerébe, fákká, virágokká lesznek. A KÖRNYEZETBARÁT URNÁBÓL humusz képződik egy éven belül és ez a hamvakkal együtt felszívódik 1-3 éven belül. A folyamat időtartama függ az időjárástól, csapadék mennyiségétől, a talajszerkezettől és talajkémiától.

 

<<< vissza a kérdésekhez

 

 

9.     Miről ismerem fel, hogy melyik az én Emlékfám?

 

Az emlékerdő emlékfái jelölt fák és nyilvántartásba vannak véve (GPS koordináták alapján). A jelölés a fára erősített jelzőlapokkal történik. Ezen felül erdész munkatársunk minden esetben segítségre tud lenni az emlékfa megtalálásban. 

 

<<< vissza a kérdésekhez

 

 

10.     Az Emlékfán található jelzés az elhunytról? 

 

A szertartás után egy emléklapot helyezünk el az emlékfán, melyen az elhunyt neve, születési és elhalálozási ideje van feltüntetve.

 

<<< vissza a kérdésekhez

 

 

11.     Szabad gyertyát gyújtani az Emlékerdőben?

 

Az erdő kiemelten tűzveszélyes környeztet, így csak a kihelyezett gyertyagyújtó helyeken van lehetőség gyertyagyújtásra.

 

<<< vissza a kérdésekhez

 

 

12.     Az Emlékerdő bármikor látogatható?

 

Az emlékerdő csak nappali időszakban látogatható. Rendkívüli esemény esetén korlátozható a látogatottság, melyről a weboldalunkon közleményben adunk tájékozatást. 

 

<<< vissza a kérdésekhez

 

 

13.     Szabad virágot elhelyezni az Emlékfánál?

 

Az erdő természetes állapotának megóvása érdekében azt szorgalmazzuk, hogy csak egyetlen virágot helyezzenek az emlékfákhoz. Előfordul, hogy koszorúk, nagyobb virágcsokrok, kegytárgyak is felbukkannak a temetésen. Ezeket a tárgyakat a szakszemélyzet elszállítja a szertartás befejezése után. A nagyobb mennyiségű koszorú, virágcsokor eltávolításáért, elszállításáért a szertartást végző kollégáink extra költséget számíthatnak fel. Az agostyáni kegyeleti emlékerdő védett területen fekszik, ezért arra kérjük a hozzátartozókat, hogy ne hozzanak olyan dolgokat, virágokat, amelyek zavarják az erdő természetes harmóniáját.

 

<<< vissza a kérdésekhez

 

 

14.     Ültethetek virágot az Emlékfához?

 

Szezonális élővirág ültetésével kapcsolatban legyenek szívesek egyeztetni a helyszínen lévő kollégánkkal, Czumpf Attilával - +36306634651

 

<<< vissza a kérdésekhez

 

 

15.     Koporsós temetésre van lehetőség az Emlékerdőben?

 

Koporsós temetésre nincs lehetőség. Az Emlékerdőben kizárólag hamvak lehet elhelyezni ellenőrzött KÖRNYEZETBARÁT URNÁBAN.

 

<<< vissza a kérdésekhez

 

 

16.     Lehetséges egyházi búcsúztatás az Emlékerdőben?

 

Az Emlékerdő tiszteletben tartja az emberiség történelme során kialakult temetkezési kultúrákat, kegyeleti szokásokat, így az  Emlékerdőben lehetőség van világi és egyházi búcsúztatásokra egyaránt. 

Az erdei búcsúztatási formával az ember újra eggyé válthat az őszinte és hamisítatlan természettel. Ez a kapcsolat ember és természet között mindig is örökérvényűnek számított. 

 

<<< vissza a kérdésekhez

 

 

17.     Milyen urnában történik a temetés? 

 

Az Emlékerdőben kizárólag olyan urnagyártók termékeit helyezzük el,  amelyek megfelelnek a magas környezetvédelmi előírásoknak, garantálva, hogy ne kerüljön természetidegen anyag a környezetünkbe. Az elmúlt évek technológiai fejlődésének köszönhetően ma már előállíthatóak a teljes egészében megújuló organikus (szerves) alapanyagok felhasználásával készült urnák, amelyek 100 %-ban képesek biológiai úton lebomlani, illetve a természetes komposztálódásuk során termékeny humusszá alakulva, éltetik az Emlékerdő növényeit.

 

A környezeti tudatosság mellett megnőtt az esztétikummal szemben támasztott igény is. Bár ügyfeleink elvárásai és szükségletei időről időre változnak, terméklistánkon egyaránt megtalálhatóak a hagyományos urnák, valamint az egyedi formatervezésű, változatos színű, különleges urnák is. Környezetbarát urna választékunk megtekinthető a következő linken: URNAKATALÓGUS.

 

<<< vissza a kérdésekhez

 

18.     Mi garantálja azt, hogy 99 évig ott lesz a fám?

 

A fák – mint minden élőlény – csak bizonyos ideig élnek, előbb-utóbb természetes úton is elpusztulnak. Ha egy fa elpuszul, akkor lehetőség van holtfaként meghagyni, vagy csemetefát ültetni a helyére. Előfordulhat, hogy balesetvédelmi okokból (pl. villámkár, hótörés) el kell távolítani az erdőből. Ebben az esetben egy csemetefa kerülhet a helyére. A kegyeleti emlékerdőben arra törekszünk, hogy a benne élő fák háborítatlanul töltsék ki teljes biológiai életciklusukat, megmutathassák, hogy meddig képesek élni. Ezek a területek faanyagtermelés alól kivont,  speciális előírás szerint kezelt erdőrészek. Ez a legtöbb hazai erdőben nem lehetséges, hiszen a kötelező érvényű üzemtervek előírják a területen lévő faanyag letermelését. Az emlékerdő létesítés alapfeltételének értelmében az erdőgazdálkodó vállalja, hogy a területen nem folytat olyan tevékenységet, amely bármi módon zavarná az emlékerdő működését.

 

<<< vissza a kérdésekhez

 

 

19.     Mi történik ha belecsap a villám az emlékfámba?

 

Ha az emlékfát villám, vagy egyéb elemi kár éri és elpusztul, akkor lehetőség van holtfaként meghagyni, vagy csemetefát ültetni a helyére. Ha a választott emlékfánál még nincsenek hamvak elhelyezve, akkor az előzetesen megjelölt kategórián belül szabadon választható egy másik emlékfa.

 

<<< vissza a kérdésekhez

 

 

20.     Mi az a holtfa?

 

A famatuzsálemek, a lábon álló kiszáradt vagy pusztuló fák, a kidőlt törzsek és a leszakadt ágak – bár sokan nincsenek tudatában – a biológiai sokféleség megőrzése szempontjából a legjelentősebb élőhelyek közé tartoznak. Az európai erdei fajok csaknem egyharmadának életben maradása az öreg fáktól és a holtfa jelenlététől függ. A holtfa élőhelyet, menedéket és táplálékforrást biztosít az odúlakó madaraknak és egyéb emlősöknek. Különösen fontos a kevésbé feltűnő, de többségben lévő erdőlakók számára. Ilyenek például a rovarok – különösképpen a bogarak –, a gombák, zuzmók és mohák. A holtfa és a hozzá kötődő biológiai sokféleség kulcsszerepet játszik az erdőben zajló biológiai folyamatok fenntartásában (pl. anyag- és energiaforgalom, termőhely stabilizáció, regeneráció, széndioxid-megkötés), amelyek nélkülözhetetlenek az erdő fatermőképességének és környezetvédelmi szolgáltatásainak biztosításához is.

 

A holtfa stabilizálja az erdőket, fenntartja az erdő produktivitását, szén- és tápanyag raktár, és fajok ezrei számára biztosít táplálékot és élőhelyet. Európában sok veszélyeztetett faj élete a holtfához kapcsolódik. Ezek egy része szinte teljes életciklusát a holtfában tölti, de a változatos életmódot folytató madarak között is vannak olyan fajok, amelyek holtfa nélkül nem tudnak megélni. A holtfa napjainkban az egyik legveszélyeztetettebb élőhely.

 

<<< vissza a kérdésekhez

 

 

21.     Bármelyik temetkezési irodában kereshetem az erdei szolgáltatást?

 

A célunk az, hogy a magyarországi temetkezési szolgáltatók kellő felkészültséggel tudják az Emlékerdő szolgáltatás iránt érdeklődő ügyfeleiket tájékoztatni, illetve kiszolgálni. Azonban hazánkban az Emlékerdő egyelőre újdonság és a legtöbb szolgáltató még nem rendelkezik a szükséges információkkal. Ezért azt kérjük, hogy minden esetben vegyék fel a KAPCSOLAT munkatársainkkal, hogy segítségünkkel megfelelő tájékoztatást tudjunk nyújtani a szolgáltatásról.

 

<<< vissza a kérdésekhez

 

 

22.     Kell sírkövet állítanom?

 

A kegyeleti emlékerdőben nincs szükség sírkőre. Az emlékerdők szépsége természetességükben rejlik, ezért fontos gondoskodnunk arról, hogy az erdő a búcsúztatási ceremónia után is eredeti állapotában gyönyörködtesse az arra járókat. Az erdei búcsúztatáshoz lehetőség van természetes és ízléses erdei ravatalt készíteni. Nagyon szép és kreatív kompozíciókat lehet összeállítani örökzöldekből, levelekből, virágokból, virágszirmokból és különböző termésekből, amelyek a művirágokkal és drótfonatú koszorúkkal ellentétben nem terhelik környzetünket és az élővilágot.

 

<<< vissza a kérdésekhez

 

 

23.     Faültetés is van az emlékerdőben?

 

Igen, a kegyeleti emlékerdőben lehetőség van saját emlékfa ültetésére, amely minimum 99 évig háborítatlanul tud cseperedni a védett emlékerdőben. Ez az emlékfa végső nyughelyül tud szolgálni a  a rendelkező által meghatározott személy/személyek (családtagok, barátok) részére. Az emlékfánál maximálisan elhelyezhető urnák száma 12. 

 

<<< vissza a kérdésekhez

 

 

24.     Van portaszolgálat az Emlékerdőben?

 

Igen, az emlékerdő területén erdész munkatársunk áll a látogatók rendelkezésére. 

 

<<< vissza a kérdésekhez

 

 

25.     llemhely található az Emlékerdőben?

 

Igen, az emlékerdőben vannak kihelyezett környezetbarát illemhelyek, ún. száraz toalettek.  

 

<<< vissza a kérdésekhez

 

 

26.     Vannak-e kihelyezett kukák, szemetesek?

 

Igen, a kegyeleti emlékerdőben vannak kihelyezett kukák, szemetesek. Az erdő szépsége természetességében rejlik. Az erdőben elszórt szemét nem csupán esztétikailag elfogadhatatlan, de egészségügyileg is az. A rendkívül csúnya látvány azzal párosul, hogy egészségre és környezetre egyaránt káros anyagok jelennek meg a talajban és vele egyszerre a levegőben is. Pl. a természetben szétszórt ásványvíz-palackok, nejlonszatyrok apró darabokra bomlanak, az állatok tévedésből tápláléknak nézik ezeket és elpusztulhatnak a műanyagtól. 

 

<<< vissza a kérdésekhez

 

 

27.     Hogyan tudok tájékozódni az Emlékerdőben?

 

Emlékerdő területén térkép és információs tábla is található, amelyek segítik a tájékozódást. Ezen kívül a webes felületen is elérhető lesz az erdők térképe. Az online térképes rendszer kidolgozása még folyamatban van. 

 

<<< vissza a kérdésekhez

 

 

28.     Vízvételre van lehetőség? (virág locsolásához)  

 

Igen, a vízvétel megoldott az emlékerdőben, azonban ez a legtöbb esetben a víz nem ivóvíz minőségű.

 

<<< vissza a kérdésekhez

 

 

29.     Az Emlékerdő is parcellázva van, mint a hagyományos sírkertek, temetők?

 

Az emlékerdő a hagyományos sírkertektől, temetőktől eltérően nincsen felparcellázva. A kegyeleti emlékerdőben az urnasírhelyek a nyilvántartásban lévő, regisztrált  emlékfák körül helyezkednek el. 

 

<<< vissza a kérdésekhez

 

 

30.     Hol tudom megrendelni az erdei temetést, mint szolgáltatást?

 

A kegyeleti emlékerdőkben az érdeklődők maguk választják ki, hogy elhunyt szeretteik hamvait milyen fához kívánják örök nyugalomra helyezni. Egyéni elképzeléseket figyelembe véve lehetőség van akár még életünk folyamán kiválasztani végső nyughelyünket, amely lehet egy hűs árnyat adó öreg fa tövében, vagy egy fiatal csemete fánál, de akár egy tisztáson is, egy vadrózsabokor oltalmában. Az emlékerdő előre egyeztetett időpont alapján megtekinthető. Erdész munkatársunk készséggel bemutatja a kegyeleti erdőt és segítségére tud lenni az igényeinek megfelelő erdei emlékhely kiválasztásában.

 

Elhalálozás esetén minden esetben meg kell bízni egy temetkezési szolgáltatót a hamvasztás ügyintézésével. Mint minden szolgáltatásnak a hamvasztásnak is a megrendelés az alapja. A hamvasztás megrendelését, teljes körű ügyintézését a temetkezési szolgáltató végzi el. A szolgáltató feladatai közé tartoznak a halotti anyakönyvi kivonat beszerzése, a hiányzó iratok megkérése az illetékes anyakönyvi hivataltól; elhunyt szállítása a hamvasztóüzembe; hamvasztási egységcsomag beszerzése stb. Az erdei temetés bármely szolgáltatónál megrendelhető, azonban előfordulhat, hogy a szolgáltató nincs felkészülve az erdei temetés megszervezésére. Ebben az esetben elegendő a hamvak kiadatását kérni és felvenni a kapcsolatot ÜGYINTÉZŐ MUNKATÁRSAINKKAL megrendelés rögzítése és egyeztetés céljából.

 

<<< vissza a kérdésekhez

EmlékErdő
EmlékErdő ÖkoInnovációs Kegyeleti Kft.